Zalecenia ministerstwa Zdrowia opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

cze 6, 2018

Nadmiar soli szkodzi i może spowodować:

  • nadciśnienie tętnicze
  • udar mózgu
  • zawał serca
  • osteoporozę
  • raka żołądka

Polak spożywa dziennie 2-3 razy więcej soli (12-15 gramów) niż przewidują zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia.

Jak ustalić ile soli zjadamy? Czytaj informacje na etykietach produktów!

Producenci nie zawsze podają zawartości soli na opakowaniu produktu, ale czasami podają zawartości sodu. 1g sodu odpowiada 2,5g soli. Podaną zawartość sodu mnożymy więc przez 2,5.

sól = sód x 2,5

Czy wiesz, że …

Ilość soli pochodzącej z produktów przetworzonych (~40%)
+
Ilość soli dodawanej w czasie gotowania i dosalania przy stole (~60%)
=
Ilości spożywanej soli dziennie

Zawartość soli w wybranych potrawach

Zawartość soli* w produktach świeżych i przetworzonych

Produkty świeże (100 g) Sól (g) Produkty przetworzone (100 g) Sól (g)
Groszek zielony 0,005 Groszek zielony konserwowy, bez zalewy 0,45
Fasola szparagowa 0,015 Fasola cięta konserwowa, bez zalewy 0,64
Pomidor 0,020 keczup 2,40
Ogórek 0,028 Ogórek kwaszony 1,76
Kapusta biała 0,048 Kapusta kwaszona 0,65
Ser twarogowy półtłusty 0,110 Ser typu „Feta” 2,75
Wieprzowina, szynka surowa 0,120 Szynka wiejska 2,57
Śledź świeży 0,223 Śledź marynowany 2,73
Dorsz świeży, filety bez skóry 0,223 Dorsz wędzony 1,93

*obliczono na podstawie zawartości soli w produkcie.

Ilość produktów świeżych i przetworzonych zawierających 0,1 g sodu (Na) = 0,25 g soli (NaCl)

Produkty świeże Produkty przetworzone
5,0 kg groszku zielonego 60 g zielonego groszku konserwowego z puszki
1,4 kg surowych ziemniaków 12 g chipsów
1,3 kg pomidorów 10 g keczupu
625 g orzeszków ziemnych 20 g orzeszków ziemnych solonych
220 g mleka 11 g sera brie
160 g mięsa wieprzowego (szynka) 8 g suchej kiełbasy
105 g makreli świeżej 8 g makreli wędzonej

Zalecenia Ministerstwa Zdrowia:

  1. Spożywaj nie więcej niż 5 g soli dziennie,co równa się 2000 mg sodu.
  2. 5 g obejmuje sól pochodzącą ze wszystkich źródeł:
    • zawartą w produktach rynkowych
    • sól dodaną do potraw (tzw. dosalanie).
  3. W przeliczeniu na miary domowe: 5 g soli to w przybliżeniu płaska łyżeczka do herbaty

Jak ograniczyć ilość soli w diecie ?

  • Stopniowo zmniejszając ilość spożywanej soli. Przyzwyczajenie się do mniej słonego smaku nie jest trudne.
  • Usuń solniczkę ze stołu.
  • Staraj się używać mało soli do przygotowywania i gotowania potraw.
  • Jeżeli używasz soli, dodawaj ją pod koniec gotowania.
  • Stosuj inne przyprawy zamiast soli, np. zioła świeże i suszone.
  • Możesz używać soli sodowo-potasowej, która zawiera mniej sodu.
  • Wybieraj produkty świeże zamiast przetworzonych.
  • Czytaj informacje na etykietach – spośród produktów rynkowych wybieraj produkty mniej słone.
Facebook