Mniej sodu – więcej zdrowia
(Gazeta Pomorska – 1.10.1994 r.)
Ponad 3 miliony Polaków ma nadciśnienie tętnicze krwi, które jest poważnym czynnikiem ryzyka chorób serca. Badania epidemiologiczne oraz obserwacje kliniczne dowodzą ścisłego związku przyczynowego pomiędzy spożyciem soli
i ciśnieniem krwi. Sól kuchenna jest bowiem głównym źródłem sodu(…)
Przed kilkoma laty pn. „Intersalt” podjęto międzynarodowe badania, którymi objęto 52 ośrodki w 32 krajach. Zebrane dane dowodzą, że w krajach o wysokim spożyciu soli, do których należą m. in. Polska, Japonia, Chiny, Portugalia, ludzie częściej chorują na nadciśnienie. Stwierdzono również, iż obniżenie dziennego spożycia sodu skutecznie redukowało ciśnienie krwi(…)
Sód spożywamy nie tylko w postaci soli kuchennej, która podnosi smak potraw. Spore jego ilości dostarczają przetwory mięsne, konserwy, ryby wędzone, pieczywo, zwłaszcza zaś chleb. Ponadto pewną ilość sodu dostarczają owoce, warzywa, mleko, jaja(…)
W krajach, gdzie obywatele dbają o swoje zdrowie, podejmuje się specjalne programy ograniczające spożycie soli kuchennej i stymulujące wytwarzanie substytutów soli, zawierających mniej sodu. taka dietetyczna sól pn. Morton’s lite salt zdobyła rynek amerykański. Stosują ją zarówno gospodynie domowe, dbające o zdrowie rodziny, jak i przetwórstwo spożywcze (…)
Okazuje się, że również w Polsce od pewnego czasu taką zdrową sól niskosodową pod nazwą „MAGDISOL” produkuje bydgoskie przedsiębiorstwo MANAKA.