Choroby wewnętrzne w praktyce ambulatoryjnej
Wykłady kliniczne. Wybrane zagadnienia. Tom I
Prof. dr med. A. Śliwowski
Warszawa 2007.
(str. 70)…Można załozyć, że stosownie do Zarządzenia Min. Zdrowia – od 1997 r. każda sól (NaCl) przeznaczona do celów spożywczych dla ludzi jest jodowana. Sądzę jednak, że jej skuteczność w profilaktyce wola i niedoczynności tarczycy zależy w dużej mierze od sposobu dokładnego mieszania z solą dodawanego do niej jodku potasu (KJ). Dokładność tej czynności zależy oczywiście od producenta soli. Uważam, że „MAGDISOL” jest solą, w której, dzięki odpowiedniej procedurze mieszania – na każdy 1 kg soli (NaCl) – istotnie przypada ok. 30 (od 20-40) mg KJ.
Magdisol spełnia wszelkie wymogi dotyczące prawidłowo jodowanej soli. Może ona więc być zalecana przez lekarzy jako ważny element profilaktyki jodowej…
(str. 220)… Dzienne spożycie soli w Polsce wynosi przeciętnie 15 g, czasem, np. w sezonie pomidorów i ogórków wzrasta do 20 g. Jest to ponad 2 x więcej od ilości zalecanej od 1986 roku przez WHO. Ustrój dorosłego człowieka wymaga tylko około 400 mg sodu dziennie dla prawidłowego funkcjonowania tzw. „pomp sodowych”.
Choroby układu krążenia, jak: nadciśnienie tętnicze, niewydolność krążenia, choroba wieńcowa oraz inne, np. niewydolność nerek, cukrzyca wymagają ograniczenia soli.
Przyjmowanie wielu leków, które zatrzymują w ustroju wodę również wymaga ograniczenia spożycia soli, szczególnie w podeszłym wieku. Do leków takich należą głównie: NLPZ, tj. niesteroidowe leki przeciwzapalne, beta-blokery oraz doustne leki hipoglikemizujące.
Restrykcję soli w uprzednio wymienianych chorobach można łatwo realizować zalecając spożywanie zamiast soli kuchennej, tradycyjnej „MAGDISOLU”. Jest to niskosodowa sól zawierająca tylko 30% chlorku sodu, smakowo identyczna ze zwykłą solą. „MAGDISOL” jest jednocześnie unikalną w Polsce solą prawidłowo jodowaną, dlatego jej stosowanie jest również szczególnie celowe u osób w podeszłym wieku chorujących na niedoczynność tarczycy oraz tych, którzy mają długotrwałe wole obojętne lub chorobę Hashimoto.