ARTYKUŁY

Mniej sodu – więcej zdrowia

(Gazeta Pomorska – 1.10.1994 r.) Ponad 3 miliony Polaków ma nadciśnienie tętnicze krwi, które jest poważnym czynnikiem ryzyka chorób serca. Badania epidemiologiczne oraz obserwacje kliniczne dowodzą ścisłego związku przyczynowego pomiędzy spożyciem soli i ciśnieniem...

czytaj dalej

Chrońmy serce

(Głos Wielkopolski – 2.12.1994 r.) Długoletnie badania naukowe prowadzone w wielu ośrodkach na świecie (WHO, FAO) i w kraju (PAN, Instytut Żywności i Żywienia) wykazały, że nadmiar sodu, którego głównym źródłem jest sól, prowadzi do znacznego podniesienia ciśnienia...

czytaj dalej

Sól szkodzi, ale nie musi!

(Dziennik Wieczorny – 16.02. 1995 r.) Bydgoska „MAGDISOL” chroni serce i zalecana jest przez lekarzy (…) „MAGDISOL” jest produktem niskosodowym i jak wykazują bogate już doświadczenia krajów zachodnich, stanowi jeden z najskuteczniejszych sposobów profilaktyki tzw....

czytaj dalej

Kryształy

(Świat Kobiety – 31.01.1995 r.) Nadmiar soli, ze względu na zawarty w niej sód, jest szkodliwy dla wszystkich. jednak szczególnie powinny ograniczać jej spozycie osoby cierpiące na schorzenia nerek i układu krążenia. Lepiej niech używają soli o zmniejszonej zawartości...

czytaj dalej

Sód w żywności oraz możliwości racjonalnego ograniczenia

(Ekonatura, kwiecień 2004r.) Sól, która stanowi podstawowe żródło sodu, związana jest z historią rozwiju człowieka od najdawniejszych czasów. Stosowano ją jako środek konserwujący żywność a także jako pierwszą przyprawę poprawiającą smak pożywienia juz ok. 10 tysięcy...

czytaj dalej
Facebook