Choroby wewnętrzne w praktyce ambulatoryjnej
Wykłady kliniczne. Wybrane zagadnienia. Tom I Prof. dr med. A. Śliwowski Warszawa 2007. (str. 70)…Można załozyć, że stosownie do Zarządzenia Min. Zdrowia – od 1997 r. każda sól (NaCl) przeznaczona do celów spożywczych dla ludzi jest jodowana. Sądzę jednak, że jej...
czytaj dalejTarczyca
Prof. dr med. A. Śliwowski Studium i Klinika Medycyny Rodzinnej CMKP. Warszawa 2002. (str. 4)…Zapotrzebowanie ustroju na jod jest zróżnicowane… W Polsce aktualne dzienne spożycie jodu (J-atomowego) waha się od 60-90 mikrogramów, jest więc z reguły dużo niższe od...
czytaj dalejPatofizjologia kliniczna tarczycy
Prof. dr med. A. Śliwowski Studium i Klinika Medycyny Rodzinnej CMKP. Warszawa 2001. Rozdział 5. Stosowanie prawidłowo jodowanej soli kuchennej („MAGDISOL”) jako istotne działanie w profilaktyce wola...
czytaj dalejMarskość wątroby
Prof. dr med. A. Śliwowski Studium i Klinika Medycyny Rodzinnej CMKP. Warszawa. (str. 8 ) …U każdego chorego z marskością wątroby istnieją szczególne wskazania do… bardzo wczesnego ograniczenia spożycia soli kuchennej np. przez stosowanie tzw. niskoprocentowych soli...
czytaj dalejSód w żywności oraz możliwości i kierunki jego racjonalnego ograniczenia
Prof. N. Baryłko-Piekielna, M. Jawor-Kulesza Instytut Zywności i Zywienia im. Prof. dra med. Aleksandra Szczygła. Warszawa 1993. …Powodem zdecydowanego dążenia do redukcji spożycia sodu są zbierane już od około 20 lat obserwacje i dowody, że jego nadmiar ma negatywne...
czytaj dalej